Ammattitaitokilpailut erityistä tukea tarvitseville

Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitetut TaitajaPLUS-lajit järjestetään joka vuosi osana Taitaja-kilpailua. Kilpailulajeja on 3–5 ja ne vaihtelevat vuosittain, jotta mahdollisimman monen koulutusalan opiskelijat pääsevät kilpailemaan osaamisessaan. TaitajaPLUS-lajeissa ei ole yläikärajaa, mutta osallistujien tulee olla opiskelijoita. TaitajaPLUS-lajeissa järjestetään semifinaalit, joissa karsitaan finaalin osallistujat.

Mikäli oman alan lajia ei järjestetä TaitajaPLUS-lajina, voi kilpailuvuonna korkeintaan 21-vuotias erityistä tukea tarvitseva opiskelija osallistua Taitaja-kilpailuun ns. +1-kilpailijana. Tällöin hän ei kilpaile SM-mitalin vaan kokemuksen ja itsensä voittamisen vuoksi. Lajit, joihin on mahdollista osallistua ns. +1-kilpailijana, vaihtelevat vuosittain.

Erityistä tukea tarvitseva kilpailuvuonna korkeintaan 21-vuotias opiskelija voi myös ottaa osaa oman opiskelualansa Taitaja-lajiin osallistumalla lajin semifinaaliin ja selvittämällä tätä kautta tiensä finaaliin.

Kansainvälisesti Abilympicsissa

International Abilympics -kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi jossakin päin maailmaa, viimeksi Ranskassa. Erityistä tukea tarvitsevien ja vammaisten kilpailussa on reilut 30 lajia ja satoja osallistujia kymmenistä maista. Skills Finland lähettää Suomen joukkueen kilpailuun.

Tule mukaan

Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailuihin voivat osallistua kaikki opiskelijat, joille on tehty HOJKS. Oppilaitokset ilmoittavat opiskelijat Taitaja-semifinaaleihin ja Abilympics-karsintoihin.

   

Videolla TaitajaPLUS-kilpailusta kertovat Skills Finlandin Abilympics-koordinaattori Matti Kauppinen sekä TaitajaPLUS-semifinalistit Pauli Jylhä-Ollila ja Samuli Porio Ammattiopisto Luovista. Videon ovat totetuttaneet Ammattiopisto Luovin opiskelijat.